menu

Olijven plukken in Griekenland

De Olijvenpluk    door Els Hom

In Griekenland loop je tijdens een wandelreis tussen duizenden olijfbomen door. Wellicht heb je in de lente al eens die piepkleine bloemetjes bekeken en je afgevraagd hoe die zich in zes maanden konden ontwikkelen tot eetbare olijven. Je hebt misschien ook een keer in september die groene, oneetbare dingen zien hangen. Hoe worden die eetbare olijven? Hoe worden die geoogst? Weinigen weten het. Hier komt wat uitleg.

Een vriendin van mij woont in Griekenland op de Peloponnesos. Haar man heeft veel olijfbomen en elk elk jaar wordt er van november tot januari geoogst. Ik ben enkele dagen meegegaan om olijven te plukken.


Zo worden olijven geplukt

Het begint met het uitspreiden van de netten onder de bomen. Met mechanische harken die trillen, worden de olijven van de takken ‘geritst’. De onderste takken worden met de hand ‘geharkt’. Hoe voorzichtiger dat wordt gedaan, des te beter de kwaliteit van de olijven. Olijven en takken vallen in de netten. Als de boom leeg is, wordt het net leeggeschud en takken en olijven worden op de eerste grove zeef gegooid .

Olijven en blaadjes worden in kratten gedaan en om naar de fabriek te worden vervoerd voor de verdere verwerking . Na het plukken moeten de olijven uiterlijk binnen 72 uur zijn verwerkt, anders neemt de kwaliteit van de olie snel af.

het spreiden van de netten

het 'harken' en 'trillen'

de grove zeef

De sociale functie van de olijvenpluk

De tijd van het oogsten is een tijd van onderling contact. Families komen bijeen om samen te plukken, de roddels worden uitgewisseld, de drama’s besproken. En er wordt met elkaar geluncht! Als oma niet zelf meeplukt, heeft ze in de keuken gestaan om de familie van eten te voorzien. In de moderne Griekse literatuur lees je hoe essentieel deze oogsttijd is geweest voor de familieband en de sociale samenhang. Liefdes ontstonden tijdens het oogsten maar ook knetterende ruzies en vetes. Je begrijpt de Griekse samenleving maar half als je de oogsttijd niet begrijpt.

selecteren van de olijven

olijven handmatig geselecteerd








lunch in de olijfgaard

Relevante STAP-bestemmingen:

https://www.stapreizen.nl/wandelvakantie/peloponnesos-rondreis

https://www.stapreizen.nl/wandelvakantie/korfoe-trektocht















VOLG STAPREIZEN

Op de hoogte blijven van ons aanbod? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief

Echt smullen in Piemonte

Italië is culinair genieten, tijdens de wandelreizen in Piemonte is het smullen

Lees verder